17 Φεβ 2010

Συνδικαλιστικός τραμπουκισμός

* Ένα «σκληρό» μέτρο που όμως θα ικανοποιούσε όχι μόνο τις Βρυξέλλες αλλά και την πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης θα ήταν η άρση της μονιμότητας στο δημόσιο. Ωστόσο, η κυβέρνηση, φοβού τον Παπασπύρο και τα ισχυρά συνδικάτα, δεν τολμάει να προχωρήσει σε βαθιές αλλά αναγκαίες τομές που θα έχουν πολλαπλά οφέλη μακροχρόνια. Τώρα, γιατί θεωρεί ότι η κατάργηση του 14ου μισθού είναι προτιμότερη και θα γίνει πιο εύκολα αποδεκτή, αδυνατώ να το καταλάβω... (stel)

Συνδικαλιστικός τραμπουκισμός του Πάσχου Μανδραβέλη (στην Καθημερινή)

Οι συνδικαλιστές δεν φημίζονται για τη στρατηγική τους σκέψη. Αν σχεδίαζαν μακροπρόθεσμα, το συνδικαλιστικό κίνημα δεν θα βρισκόταν σ’ αυτό το χάλι. Γνωρίζουν άπταιστα την ξύλινη γλώσσα και τη χρησιμοποιούν με κάθε ευκαιρία. Το βάθος της δράσης τους εκτείνεται στην εξασφάλιση κάποιων επιδομάτων, αυτά που καταχρηστικά βαφτίζουν «κοινωνικές κατακτήσεις». Οι αντιδράσεις είναι ίδιες με εκείνες που είχαν τα συμπαθή τετράποδα του Παβλόφ. Θυμίζουμε ότι κάθε φορά που ο Ρώσος επιστήμονας χτυπούσε το καμπανάκι, έτρεχαν τα σάλια των σκύλων του.

Τώρα που χτύπησε η μεγάλη καμπάνα της ελληνικής οικονομίας, οι αντιδράσεις των συνδικαλιστών ήταν αναμενόμενες. Προκήρυξαν απεργίες. (Σ.Σ.: Ετσι κι αλλιώς, εκ του νόμου, άλλη δουλειά δεν έχουν.) Ετσι, ενώ όλος ο κόσμος έχει τα μάτια του στραμμένα στο «μαύρο πρόβατο της Ευρωζώνης» κι εξετάζεται ενδελεχώς κάθε παράμετρος της «ελληνικής τραγωδίας», οι δικοί μας συνδικαλιστές προσπαθούν να διαλαλήσουν στην υφήλιο ότι η Ελλάδα αδυνατεί να εφαρμόσει το ελάχιστο του Σταθεροποιητικού Προγράμματος. Οι συνδικαλιστές εμφανίζουν μια χώρα που προτιμά να χρεοκοπήσει κραυγάζοντας «αριστερά», παρά να σωθεί πράττοντας λογικά.

Μέσα σ’ αυτό το κλίμα οι πρώτοι που κινητοποιήθηκαν ήταν οι ακριβοπληρωμένοι. Πρόκειται για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών που με συνδικαλιστικές μεθοδεύσεις «κατέκτησαν» το επίδομα που δόθηκε ως κίνητρο στους εφοριακούς για να μη λαδώνονται. Προσέξτε την ειρωνεία: τώρα που η χώρα δίνει τη μεγαλύτερη μάχη στα διεθνή φόρα και στα διεθνή ΜΜΕ για την αξιοπιστία της, το ακριβοπληρωμένο στρατηγείο της απεργεί. Είναι δε ο χώρος, στον οποίο μπαινοβγαίνουν όλοι οι ανταποκριτές των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης, για να μάθουν πώς πάει η μάχη.

Το «μπαινοβγαίνουν», φυσικά, είναι σχήμα λόγου. Στην Ελλάδα «νόμος είναι το καπρίτσιο του συνδικαλιστή». Εθιμικά, έχει νομιμοποιηθεί ο συνδικαλιστικός τραμπουκισμός. Οταν, για παράδειγμα, απεργούν οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών (κάνοντας το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, εξαήμερο γιορτής και σχόλης) οι συνδικαλιστές απαγορεύουν σε όλους την είσοδο! Απαγορεύουν, δηλαδή, την ελεύθερη διακίνηση των ανθρώπων σε δημόσιους χώρους.

Το δικαίωμα στην απεργία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Το ίδιο και στην ανοησία. Οι απεργίες αυτών των ημερών -και ειδικά στο υπουργείο Οικονομικών- δείχνουν στους κοινοτικούς εταίρους ότι δεν χρειάζεται ο μήνας για να αξιολογηθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Ηδη στις Βρυξέλλες κοιτούν την Αθήνα, βλέπουν στους τηλεοπτικούς τους δέκτες τη συμπεριφορά των γενειοφόρων και προτείνουν «πρόσθετα μέτρα». Είπαμε: οι συνδικαλιστές δεν διακρίνονται για τη στρατηγική τους σκέψη, αλλά εδώ υπάρχει και έλλειμμα βραχυπρόθεσμης τακτικής. Οι σημερινές κινητοποιήσεις μαζί με τους τραμπουκισμούς των συνδικαλιστών θα στοιχίσουν σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους τον 14ο μισθό. Ακόμη κι αν κάποιος ανήκει στο ΚΚΕ, αυτό το απλό πράγμα μπορεί να το σκεφτεί.

Το βασικότερο όμως είναι ότι ο συνδικαλιστικός τσαμπουκάς παραβιάζει βασικά δικαιώματα των πολιτών. Η απεργία είναι θεμελιωμένο δικαίωμα. Ο τραμπουκισμός όμως είναι παρανομία.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_17/02/2010_391000

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η νομιμότητα δεν είναι μόνο Ελληνικό φαινόμενο, και θα ήταν μάλλον αντιπαραγωγικό να καταργηθεί. Απλώς θα πρέπει να υπάρξει ρύθμιση ώστε οι δημόσιοι υπάλληλοι (ειδικά οι νέοι) να μετατίθενται χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες σε όποια θέση χρειάζεται (επαρχία κλπ.)

Stel είπε...

δεν ξέρω πόσο πιο αντιπαραγωγικό (απ'όσο ήδη είναι) μπορεί να κάνει το δημόσιο η κατάργηση της μονιμότητας των υπαλλήλων του... Πάντως και η ρύθμιση που προτείνεις στη σωστή κατεύθυνση κινείται αν και σκέψου πόσο δύσκολη θα είναι η εφαρμογή της με τις διάφορες πιέσεις σε πολιτικούς και τοπικούς παράγοντες για ευνοϊκές μεταθέσεις κλπ. Ωστόσο, όταν λέω άρση της μονιμότητας, εννοώ για τους νεοδιοριζόμενους και όχι για όσους ήδη είναι μέσα... δεν μιλάω για απολύσεις δηλαδή, μην παρεξηγηθώ...

Alexis είπε...

Συμφωνώ με τον "ανώνυμο" και επίσης δεν καταλαβαίνω πως θα οφελούσε άμεσα (με την έννοια του βραχυπρόθεσμα) τη χώρα η άρση της μονιμότητας.
Αν όντως το πρόβλημα είναι οι υπεράριθμοι δημόσιοι υπάλληλοι, τότε μπορεί και να λυθεί σχετικά εύκολα. Αρκεί να μην προσλαμβάνουμε παραπάνω από όσους χρειαζόμαστε και σε 5-7 χρόνια θα είμαστε Λουξεμβούργο (όσον αφορά τους οικονομικούς δείκτες).
Πολύ φοβάμαι όμως ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο απλό και ότι περισσότερο χρειάζεται να αυξήσουμε τα έσοδα και όχι να μειωσουμε τα έξοδα. Επί πλέον νομίζω ότι αν δεν υπάρχει γενικά η ορθή πολιτική βούληση, τότε αν αρθεί η μονιμότητα θα έχουμε απλά το φύγε εσύ-ελά εσύ του Μπονάτσου...
Τέλος πλέον πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι η πρόσληψη υπεράριθμων στο δημόσιο βοηθάει στο να (ύπο)απασχολείται ένα ποσοστό του εργατικού δυναμικού της χώρας (κοινωνική ειρήνη), χώρια που ρίχνει και χρήμα στην αγορά. Λανθασμένη πολιτική δεν αντιλέγω, αλλά μια κοινωνική δομή αυτού του είδους δε μπορεί να αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη με κάποιο μέτρο που θα "ικανοποιεί" το κοινό αίσθημα και τις Βρυξέλλες. Άλλωστε και το κοινό αίσθημα και οι Βρυξέλλες τα έχουν σκατώσει επανειλλημένα

Stel είπε...

η άρση της μονιμότητας δεν θα είχε άμεσο όφελος εισπρακτικής λογικής, σύμφωνει. θα είχε όμως ισχυρό επικοινωνιακό και συμβολικό αντίκτυπο καθώς θα έδειχνε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει πραγματικές τομές. Μακροχρόνια με τη σωστή διαχείριση και την κατάλληλη πολιτική βούληση, όπως λες, θα είχε και σημαντικό όφελος όσον αφορά στη συνολική λειτουργία και αποτελεσματικότητα του δημοσίου...

Alexis είπε...

Δεν είμαι τόσο βέβαιος ότι κινήσεις που έχουν ισχυρά κοινωνικά και συμβολικά αντίκτυπα είναι και οι πρέπουσες, ή μάλλον οι αναγκαίες. Καλύτερα να πηγαίνουμε βήμα-βήμα, οπότε για αρχή ας σταματήσουν οι επί πλέον προσλήψεις μη αναγκαίες προσλήψεις. Όσο για τις μεταθέσεις, είναι επίσης δύσκολο. Πιο εύκολο και κυρίως πιο χρήσιμο μου φαίνεται να αποκεντρωθεί ο δημοσίος τομέας και να μοιραστούν περισσότερες αρμοδιότητες στην επαρχία. Αλλά γενικά χωρίς να ξέρουμε με στοιχεία, ποιες είναι οι ανάγκες και που (αστικά κέντρα και κυρίως επαρχία), όλα αυτά που λέμε είναι λόγια του άερα.