24 Φεβ 2010

Τα σενάρια περί κερδοσκόπων δεν πείθουν

* Τη μία ήταν οι κακοί κερδοσκόποι, την άλλη οι Βρετανοί και οι Financial Times, τώρα οι Γερμανοί και τα «ανθελληνικά» εξώφυλλα των περιοδικών τους. Όσο προτιμούμε να εστιάζουμε την προσοχή μας στο τί λένε οι άλλοι για μας και όχι στο πού εμείς φταίμε και τί μπορούμε να κάνουμε γι αυτό, τότε τα προβλήματα μας ποτέ δεν θα τα λύσουμε. (stel)
Τα σενάρια περί κερδοσκόπων δεν πείθουν του Βασίλη Zήρα (στην Καθημερινή)

Η θέση ότι «η Ελλάδα δεν ζητάει οικονομική βοήθεια, απλά και μόνο πολιτική στήριξη» από τους εταίρους είναι τουλάχιστον πρωτότυπη, ιδίως όταν ο στόχος είναι «να μπορεί να δανείζεται με το ίδιο κόστος που δανείζονται και τα άλλα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης». Τα άλλα κράτη-μέλη δεν είχαν και δεν ζήτησαν κάποιου είδους στήριξη για να δανείζονται με ένα εύλογο κόστος που θα επιθυμούσε και η χώρα μας.

Είτε δεν έχουν είτε οι αγορές θεωρούν πως δεν έχουν τα προβλήματα που έχει η Ελλάδα. Αυτό και μόνον αυτό τους επιτρέπει να απολαμβάνουν χαμηλότερα επιτόκια. Ενδεχομένως, όταν η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι αυτό που θέλει από τους εταίρους είναι μόνο πολιτική στήριξη, εννοεί πως θέλει μια ρητή δήλωση ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας και, δεδομένης αυτής της βεβαιότητας, όποιοι συνεχίσουν να κερδοσκοπούν εις βάρος της θα έχουν να κάνουν με την Ευρωζώνη.

Ωστόσο, στη σύνοδο κορυφής, οι εταίροι εξήγησαν ότι προϋπόθεση για να παράσχουν στήριξη είναι η Ελλάδα να πάρει μέτρα της τάξης των 3 δισ. ευρώ, ώστε να διασφαλιστεί ότι το έλλειμμα θα υποχωρήσει στο 8,7% του ΑΕΠ. Η σύνοδος πραγματοποιήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου και έκτοτε η επίσημη θέση της χώρας μας είναι πως θα πάρει όσα μέτρα απαιτούνται -γενικώς και αορίστως- και ότι είναι θύμα κερδοσκοπικών επιθέσεων. Ανεπισήμως, μάλιστα, «έδειξε» και τους κερδοσκόπους, τους οποίους υποτίθεται ότι εντόπισε η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. Από αυτούς ο ένας δήλωσε ότι δεν ασχολείται με τα ελληνικά ομόλογα κι ένας άλλος είπε ότι σκοπεύει να βγάλει κέρδος από αυτά ποντάροντας στο ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει.

Είναι προφανές πως οι δεσμεύσεις για μέτρα δεν είναι μέτρα. Επίσης, παρά τις όποιες υπερβολές των αγορών, η Ελλάδα δεν είναι θύμα των διεθνών κερδοσκόπων, αλλά των σοβαρών διαρθρωτικών αδυναμιών της οικονομίας της, που παράγουν ελλείμματα και χρέη και επιδεινώνουν την ανταγωνιστικότητά της. Κάποιοι κερδίζουν χρήματα εκμεταλλευόμενοι τις αδυναμίες της. Θα έκαναν το ίδιο εάν είχε προοπτικές και δυναμική.

Οι εταίροι δεν πρόκειται να προσφέρουν ανεπιφύλακτη στήριξη με επιχειρήματα περί κερδοσκοπίας. Ηδη αντιμετωπίζουν ισχυρές αντιδράσεις στο εσωτερικό τους από την επί της αρχής και υπό προϋποθέσεις πρόθεσή τους να υποκαταστήσουν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτός είναι ο ένας λόγος που αρνούνται να επιβεβαιώσουν τα σενάρια περί του σχεδίου διάσωσης. Ο άλλος είναι ότι δεν θέλουν να χαλαρώσει η Ελλάδα.

Ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστούν αυτά, είναι να ληφθούν μέτρα που δεν αλλοιώνουν το πνεύμα των συστάσεων του Ecofin, δηλαδή κυρίως μέτρα μείωσης των δαπανών. Μόνον έτσι θα μπορεί να διεκδικήσει όχι πολιτική στήριξη, αλλά οικονομική βοήθεια, ώστε να μειώσει το κόστος δανεισμού. Γιατί αυτό χρειάζεται, ας είμαστε ειλικρινείς.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_23/02/2010_391748

2 σχόλια:

Alexis είπε...

Επιμένω (χωρίς να έχω βεβαια πτυχίο οικονομικών), ότι μείωση των δαπανών είναι αδιέξοδο. Μείωση της σπατάλης ίσως, των δαπανών όμως (με τη μορφή δημοσίων επενδύσεων), δε μπορώ να καταλάβω πως θα βοηθήσει όταν η οικονομία έχει negative growth. Δεν ξέρω τι λέει το libertarian block, αλλά σε όλες τις χώρες του κόσμου για να ξεπεραστεί η ύφεση η κυβέρνηση έριξε τρελά χρήματα στην αγορά. Πολλά από αυτά βέβαια πήγαν περί ανέμων και υδάτων, αλλά οι περισσότεροι οικονομολόγοι συμφωνούν πως γενικά βοήθησαν.
Τώρα πως εμείς θα καταφέρουμε να ορθοποδήσουμε με το να κόψουμε τον 14 μισθό δεν ξέρω. Δηλαδή, για πόσο καιρό θα τον κόψουμε? Και μετά από 2 χρόνια που θα τον επαναφέρουμε τι θα γίνει? Δε θα αυξηθεί πάλι το έλλειμα? Η μήπως δια μαγείας θα ανέβει το GDP μας επειδή θα κόψουμε τις δαπάνες?
Τέλος, όλα αυτά τα σκοτεινά και ακαθόριστα περί κερδοσκόπων είναι για αφελείς, αλλά και αυτά τα αόριστα "οι Βρυξέλες, οι αγορές" κτλ, επίσης τα ακούω βερεσέ. Ας βγει κάποιος επώνυμα και ας πεί ότι για να σωθεί η Ελλάδα πρέπει να...
Τώρα οι διαρροές σε εφημερίδες και από τις δύο πλευρές είναι σαν το μεγάλο όνομα που φέρνει ο Θρύλος κάθε Δεκέμβρη...

Stel είπε...

συμφωνώ γενικά σε αυτά που λες. μία επισήμανση μόνο: θα διαχώριζα το "μείωση δημοσίων δαπανών" που σαν γενική διαπίστωση και γνωρίζοντας το τη κατασπατάληση χρήματος γίνεται στο δημόσιο έχει βάση, με το "κατάργηση του 14ου μισθού" που σαν ειδικό μέτρο που πλήττει όλους τους εργαζόμενους είναι σκληρό και άδικο.