2 Μαρ 2010

Κοινωνικά δίκαια μέτρα

* Μέχρι σήμερα, η κοινή γνώμη παρακολουθεί μουδιασμένη τις εξελίξεις της οικονομίας αλλά στην πλειοψηφία της έχει συνειδητοποιήσει τη δυσκολία της κατάστασης, εγκρίνει τις ενέργειες της κυβέρνησης και αποδοκιμάζει τις λαϊκίστικες κραυγές που ούτε λύση, ούτε προοπτική προσφέρουν. Θα είναι πραγματικά κρίμα η κυβέρνηση να απωλέσει αυτή τη στήριξη και ευρύτερη κοινωνική συναίνεση ανακοινώνοντας ένα ακόμα πακέτο μέτρων ξερής φοροεισπρακτικής λογικής και μπακαλίστικης μείωσης εισοδημάτων, χωρίς στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης και αναπτυξιακής προοπτικής. (stel)

Κοινωνικά δίκαια μέτρα του Γρηγόρη Νικολόπουλου (στο ΒΗΜΑ)

Oι σκέψεις για κατάργηση του 14ου μισθού, ή μέρους του (π.χ. επίδομα καλοκαιρινής αδείας), αν τελικά γίνουν πράξη θα πρέπει να εφαρμοστούν με διαφορετικό τρόπο, ανάλογα με τα εισοδήματα του καθενός. Και αυτό για να διατηρηθεί αφενός μεν μια στοιχειώδης κοινωνική δικαιοσύνη, αφετέρου δε για να μπορέσουν τα πιο αδύναμα οικονομικά στρώματα των εργαζομένων να παραμείνουν πάνω από τα επίπεδα της φτώχειας και μέσα στα όρια της αξιοπρέπειας. Οι ευρισκόμενοι στη βάση της πυραμίδας των μισθών θα πρέπει να διατηρήσουν το σύνολο του ετήσιου εισοδήματός τους, διαιρεμένο ενδεχομένως διά του δεκατρία, αντί διά του δεκατέσσερα, ενώ τα μεσαία εισοδήματα θα πρέπει να περικοπούν λιγότερο από τα υψηλά. Δεν νοείται ο εργαζόμενος των 700 ευρώ και ο εργαζόμενος των 2 ή 3 ή 5 χιλιάδων ευρώ να χάσουν από έναν μισθό. Ο μισθός για τον χαμηλόμισθο έχει βιοτική σημασία, ενώ για τον υψηλόμισθο είναι δυσάρεστη μεν, αλλά ανεκτή απώλεια εισοδήματος.

Ευχής έργον βέβαια θα είναι να μην ενδώσει η κυβέρνηση στην απαίτηση των πιστωτών μας για περικοπή των μισθών. Και αυτό μπορεί να συμβεί, αν στο μεταξύ λάβει άλλα μέτρα τα οποία ως σήμερα δεν έχει ανακοινώσει. Αν, για παράδειγμα, επιβάλει στα ομολογιακά δάνεια των επιχειρήσεων τον φόρο του Νόμου 128 που βαραίνει όλα τα άλλα δάνεια, θα έχει σημαντικά έσοδα και θα έχει αποκαστήσει και μια σοβαρή αδικία. Το ίδιο θα συμβεί αν απαιτήσει από τις τράπεζες να δίνουν τα επισκευαστικά δάνεια μόνο έναντι αποδείξεων. Ετσι θα συλλάβει τη φοροδιαφυγή των μαστόρων. Βεβαίως τα περισσότερα επισκευαστικά είναι «μαϊμού». Οι τράπεζες τα δίνουν μαζί με τα στεγαστικά για να πληρώσει ο αγοραστής τα «μαύρα» που ζητάει ο πωλητής του ακινήτου και τα οποία ισούνται με τη διαφορά αντικειμενικής και αγοραίας αξίας του ακινήτου. Γιατί λοιπόν να υπάρχει αυτή η απαράδεκτη «φοροαποφυγή» εν γνώσει του κράτους, προς όφελος των πωλητών ακινήτων;

Προτού η κυβέρνηση αποφασίσει να περικόψει τους μισθούς και να αυξήσει τους φόρους, θα πρέπει να εξαντλήσει όλα τα άλλα περιθώρια εξορθολογισμού του συστήματος και αποκατάστασης της δικαιοσύνης. Πράγμα που ως τώρα δεν έχει κάνει. Και δεν το έχει καν ανακοινώσει ως σκέψη παρ΄ όλο που όλα αυτά έχουν επανειλημμένως προταθεί από ειδικούς αλλά και από τον Τύπο.

Πάντως καλό θα είναι να επανεξετάσει έστω και την τελευταία στιγμή αυτά τα μέτρα που αποκαθιστούν την κοινωνική δικαιοσύνη, διότι την επαύριο της ανακοίνωσης των μέτρων και εφόσον δεν έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες αποκατάστασης των στρεβλώσεων θα αρχίσει να μετράει τη ραγδαία απώλεια της εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων της.

http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=72&artId=317874&dt=02/03/2010

1 σχόλιο:

Alexis είπε...

Και ο προηγούμενος πρωθυπουργός τέτοια μέτρα είχε ανακοινώσει και μαυρίστηκε στις εκλογές. Αλλά τουλάχιστον το δικό του επιτελείο ήταν ευγνωσμένης βλακείας, οι καινούργιοι σοσιαλιστές που δίδασκαν και στο LSE δεν έχουν τίποτα καινούργιο να μας πούνε πέραν του...
1) Αύξηση ΦΠΑ
2) Αύξηση του έμμεσου φόρου σε ποτά, τσιγάρα και καύσιμα (αφού θα πεθάνουν που θα πεθάνουν νωρίτερα, ας δώσουν κάτι παραπάνω)
3) Μείωση ή περικοπή μισθών
Γιατί και τον περιπτερά της γειτονιάς μου να έβαζες υπουργό, τα ίδια μέτρα θα σκεφτόταν, μη σου πω ότι επειδή δεν έχει ζήσει στα γυάλα των πολιτικών, θα ξεκίναγε και ανάποδα (από τα ψηλά στα χαμηλά). Κατά τα άλλα, λεφτά υπάρχουν τέλικα? Ή το ξεχάσαμε και αυτό...