17 Μαρ 2010

Η πραγματικότητα ΣΥΡΙΖΑ

* Καιρό είχα να ασχοληθώ με το ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν συγκρατήθηκα όταν άκουσα τις γραφικές προτάσεις περί επανακρατικοποίησης όλων των τραπεζών, τις αδιέξοδες προτροπές για συνέχιση των απεργιών και τις επικοινωνιακές εξυπνάδες περί συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΛΑΟΣ. Όχι ότι εξεπλάγην κιόλας δηλαδή... (stel)

Η πραγματικότητα ΣΥΡΙΖΑ του Δημήτρη Χατζησωκράτη (στην Αυγή)

Δεν πρόλαβαν να περάσουν 24 ώρες από τη διήμερη συζήτηση στην ΚΠΕ του ΣΥΝ για τις «Θέσεις προς το Έκτακτο Συνέδριο», όπου κεντρική θέση κατείχαν οι επεξεργασίες για την «συγκυρία και τη διέξοδο από τον φαύλο κύκλο της λιτότητας και της υπερχρέωσης» και η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να δράσει διορθωτικά, να μας επαναφέρει στην τάξη και να δώσει την «επαναστατική» και «αριστερή» ερμηνεία των όσων διατυπώθηκαν.

Το επιπλέον απογοητευτικό σε όλα αυτά είναι ότι η απόφαση ήταν ομόφωνη...

Επειδή λοιπόν από όλες τις πλευρές του ΣΥΝ, παρά τις μεγάλες διαφωνίες σε άλλα θέματα, καταγράφηκε γενική συμφωνία και σύγκλιση σε μέτρα και πρωτοβουλίες του ΣΥΝ για την αντιμετώπιση της κρίσης, η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί με την απόφασή της (Πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ για το επόμενο διάστημα σχετικά με τα κυβερνητικά μέτρα και το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε.Ε.) να μας επαναφέρει στην... «πραγματικότητα ΣΥΡΙΖΑ».

Μας προτείνει λοιπόν σήμερα να "προβάλουμε συνολικά, αποκαλυπτικά αλλά και διεκδικητικά... πολιτικές αιχμές" και όλα αυτά ως "'πλαίσιο' για τοπικές παρεμβάσεις, συγκρότηση των Επιτροπών και συμφωνίες για ενότητα δράσης με άλλες δυνάμεις”:

Μεταξύ των άλλων προτείνει:

1. «Προοπτική εθνικοποίησης των τραπεζών»
Υπενθυμίζουμε ότι μέχρι τώρα προτείναμε τη διαμόρφωση ενός ισχυρού πυλώνα υπό δημόσιο έλεγχο στο τραπεζικό σύστημα με Εθνική, Ταμιευτήριο, Αγροτική. Τώρα, στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται πιστεύουν ότι αυτό δεν είναι αρκούντως αριστερό και αφού... περισσεύουν χρήματα στο Δημόσιο, ας συμπεριληφθούν στην πρόταση και όλες οι τράπεζες!

2. Επανάκτηση και εθνικοποίηση των στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων και οργανισμών κοινής ωφέλειας με δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο.
Ας αναλογιστεί ο οποιοσδήποτε πώς μπορεί η πρόταση αυτή σήμερα, εν μέσω κρίσης, να προβάλλεται ως διεκδικητικό πλαίσιο; Για τον σκοπό αυτό απαιτείτο η διάθεση μερικών δισεκατομμυρίων ευρώ. Υποθέτω ότι δεν διανοούνται στη Γραμματεία ότι η επανάκτηση θα γίνει με... επίταξη! Θα γίνει με μεταφορά πόρων στους... μετόχους.
Όλοι όμως γνωρίζουμε ότι διεκδικούμε το κάθε ευρώ του Δημοσίου όχι μόνο για μισθούς και συντάξεις, αποπληρωμή χρεών, αλλά στην περίπτωση που περισσεύει κάτι, να διατίθεται σε άμεσους αναπτυξιακούς στόχους, που θα μπορούν να δώσουν, πρώτα και κύρια, θέσεις εργασίας. Με πρώτη μάλιστα επιλογή την καταβολή της εθνικής συμμετοχής στα προγράμματα του ΕΣΠΑ.

3. Επαναδιαπραγμάτευση του χρέους
Ας φανταστούμε ότι στη σημερινή συγκυρία είχαμε εμείς την ευθύνη για την επαναδιαπραγμάτευση. Με ποιους θα την κάναμε; Προφανώς με τις κύριες πιστώτριες τράπεζες, από τις οποίες μάλιστα θα ζητούσαμε και επί πλέον δανεισμό! Ένα τέτοιο σενάριο θα προκαλούσε την κοινή λογική και, αν μη τι άλλο, δεν θα μπορούσε να το προτείνει κόμμα της αντισυστημικής αριστεράς και να φαντάζει επαναστατικό...

Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο, η Γραμματεία θέτει ως στόχο «κυρίως τη συσπείρωση του κόσμου και την ένταση της αντιπαράθεσης με τα κυρίαρχα ιδεολογήματα(!)» τη διενέργεια δημοψηφίσματος ενάντια στο κυβερνητικό πρόγραμμα και το Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Σταθερότητας.

Την ώρα που μπροστά μας έχουμε συγκριμένους διεκδικητικούς αγώνες και έχουμε όλη τη δυνατότητα να συσπειρώσουμε ευρύτατες δυνάμεις ενάντια στα μέτρα, εμείς να ασχολούμαστε, «επαναστατικά», με το δημοψήφισμα! Τώρα που ευρύτατες δυνάμεις της ευρωπαϊκής αριστεράς και τα συνδικάτα κινούνται με πρώτο στόχο την πανευρωπαϊκή κινητοποίηση της 24ης Μαρτίου 2010, εμείς θα προβάλουμε το πεισματικό μας αίτημα...

Ο τέλειος αποπροσανατολισμός!

Να σημειώσουμε ότι στην Π.Γ. του ΣΥΝ η πρόταση αυτή είχε συναντήσει ευρύτερη αντίθεση!

Η πρόβλεψη όλων των στελεχών της Αν. Πτέρυγας που μίλησαν στην προχθεσινή ΚΠΕ, ότι «και αυτές οι όποιες καλές θέσεις που με μεγάλη πλειοψηφία μπορούμε να πάρουμε για τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζουν άμεσα οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της χώρας θα πολτοποιηθούν από τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως έγινε με το Πρόγραμμα του κόμματος», επιβεβαιώθηκε πλήρως!

Καμία αμφιβολία πλέον ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι τροχοπέδη των εξελίξεων, αποτελεί το όχημα που μας οδηγεί με μεγάλη ταχύτητα στον αντισυστημισμό και τον αριστερισμό. Όσο γρηγορότερα προωθηθεί η απεμπλοκή του ΣΥΝ από το ΣΥΡΙΖΑ τόσο το καλύτερο.

http://www.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=530404

6 σχόλια:

bountzo είπε...

Οι γραφικοτητες του ΣΥΡΙΖΑ ειναι μαλλον αδιαφορες στις πολιτικες εξελιξεις αλλα το σημερινο αρθρο μπορει να "διαβαστει" και διαφορετικα....
σε περιπτωση που η χωρα παει προς χρεωκοπια και χρειαστει βοηθεια απο το ΔΝΤ τα μετρα που προτεινει ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι οχι απλα επικαιρα αλλα και αναγκαια.

1. Η εθνικοποίηση των τραπεζών ειναι αναγκαια για να κρατηθουν κεφαλαια στη χωρα, με δεδομενο οτι οποιαδηποτε μορφη ρευστοτητας απο εξωτερικο δανεισμο θα μηδενιστει. Οι τραπεζες δεν θα μπορουν να χρεισημοποιησουν δανεισμο μικρου χρονου απο την Ευρωπαικη Τραπεζα(overngight lending, short time lending facilities). Οι μετοχες των τραπεζων θα χασουν το 95% της αξιας τους και θα ειναι απλα "zombie banks", χρεωκοπημενα ιδρυματα με ανικανοτητα να προσφερουν δανεισμο οποιασδηποτε μορφης. Η κρατικοποιηση θα ειναι η καλυτερη λυση -χαμηλο κοστος αποκτησης, αναγκη αναδιαρθρωσης του κλαδου- (ενδιαφερον βεβαια πως θα αντιδρασει η τουρκια στο ενδεχομενο το 25% του εγχωριου καταναλωτικου δανεισμου της να ανηκει στο ελληνικο κρατος βλεπε Finansbank)

2.Η επανακτηση και εθνικοποιηση στρατηγικων ΔΕΚΟ ειναι επισης αναγκαια.Οι πελατες αυτων των εταιριων δεν θα μπορουν να πληρωσουν τους λογαριασμους τους (αυξησεις λογω πληθωρισμου, και μεγαλυτερο κοστος δανεισμου) οποτε η αξια τους θα μειωθει σημαντικα. Απο την αλλη θα ηθελα να ελπιζω οτι ουτε η "ανανεωτικη πτερυγα" βλεπει ενα μελλον που το τρεχουμενο νερο κοβετε λογω απληρωτων λογαριασμων..... Σε καθε περιπτωση οι επενδυτες που εχουν αγορασει αυτες τις εταιριες θα ειναι ενθουσιωδεις με το ενδεχομενο να τις ξεφορτωθουν. Φυσικα το γεγονος οτι θα γινει εθνικοποιηση αφορα μονο την "κοινωνικοποιηση" των υπηρεσιων που προσφερουν και δεν θα επρεπε να ταυτιζεται με την διατηρηση των θεσεων εργασιας που σιγουρα πρεπει να μειωθουν.
(η επιταξη ακουγεται καλη λυση και ισως μπορει να χρησιμοποιηθει για αναγκαστικες απολυσεις- δεν ειμαι σιγουρος γιατι ο συγγραφεας απορει- αλλα ειμαι ανοιχτος σε αλλες προτασεις)

3. Η Επαναδιαπραγμάτευση του χρέους μετα τη χρεωκοπια ειναι δεδομενη. Φυσικα δεν θα γινει απο εμας, θα οργανωθει απο το ΔΝΤ. Η ιστορια του δημοψηφησματος ειναι γραφικη αλλα ελειψει πραγματικων λυσεων μαλλον καποιος στον ΣΥΡΙΖΑ ακουσε για την Ισλανδια και το εριξε ως ιδεα (βεβαια οι συνθηκες της ισλανδιας ειναι διαφορετικες, οι πολιτες καλουνταν να πληρωσουν τα χρεη μιας εγχωριας τραπεζας σε online saving accounts του εξωτερικου)

Ενα "διαβασμα" της ανακοινωσης του ΣΥΡΙΖΑ ειναι οτι δεν υπαρχει περιπτωση να αποφυγει η χωρα την χρεωκοπια, οποτε αποφασισαν να ζητησουν τωρα αυτο που η κυβερνηση θα αναγκαστει να κανει σε μερικους μηνες. Ισως η ηγεσια του ΣΥΡΙΖΑ καλοδιαβασμενη οπως ειναι σε αναλογα παραδειγματα (βλεπε Αργεντινη) και γνωριμη σε νεοφιλελευθερες λυσεις προσπαθει να στησει ενεδρα στο ΔΝΤ. Αυτο οχι μονο δειχνει την στρατηγικη της δεινοτητα, αλλα και την ικανοτητα να βαλει πρωτα το συμφερον της χωρας πριν την εσωκομματικη εννοτητα και το ενδεχομενο απεμπλοκης του ΣΥΝ.

Βεβαια υπαρχει και μια αλλη θεωρια που λεει οτι ακομα και ενα χαλασμενο ρολοι δυο φορες την ημερα λεει την σωστη ωρα.....

Ανώνυμος είπε...

γιατί έχω την αίσθηση ότι η τελευταία φράση είναι η πιο εύστοχη;

theniva

ximaleo είπε...

Η κρατικοποίηση των τραπεζών συζητήθηκε έντονα ή καλύτερα έπεσε στο τραπέζι ως ιδεά και στην Αμερική, όταν αυτές έφτασαν στα πρόθυρα της χρεωκοπίας.
Οπότε δεν καταλαβαίνω προς τι η απορία. Όσο για τα λεφτά που χρειάζονται για την εξαγορά, είναι σίγουρα καλύτερη επένδυση από τη διοργάνωση (ας πούμε) των Μεσογειακών στο Βόλο.
Στην Ελλάδα έχουμε συνδέσει το κρατικό με το διεφθαρμένο. Υπάρχουν κρατικές επιχειρήσεις (όχι στην Ελλάδα) που ούτε υπεράριθμους έχουν, παραγωγικές είναι και τις περισσότερες φορές είναι και κερδοφόρες. Η Lufthansa είναι το πρώτο παράδειγμα που μου έρχεται στο μυαλό και μεταξύ μας το να προσγείωνεσαι στο Μόναχο και να βλέπεις το κίτρινο χρώμα της εταιρείας παντού, σου δημιουργεί και την εντύπωση ότι μπαίνεις σε ένα οργανωμένο κράτος.
Τέλος καταλαβαίνω ότι μια εταιρεία με συμμετόχους το δημόσιο και ιδιώτες δεν μπορεί να είναι ζημιογόνος. Μια 100% κρατική εταιρεία όμως μπορεί όταν παράγει και "κοινωνική πολιτική" (για παράδειγμα δεν κόβεται το νερό την επόμενη μερά, ή το νερό είναι φτηνό γενικότερα)...
Βέβαια αυτά συμβαίνουν σε άλλες χώρες και όχι στην Ελλάδα όπου το κρατικό σημαίνει απλά σιγουριά και αραλίκι...

Stel είπε...

ενδιαφέρουσα η ανάλυση Μπούντζο αλλά ότι ο Σύριζα στήνει ενέδρα στο ΔΝΤ δεν θα το πίστευε ούτε ο Λαφαζάνης! Το ΔΝΤ αν τελικά μας "αναλάβει" θα προβεί σε απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στο δημόσιο καθώς και σε πώληση κρατικών επιχειρήσεων ανεξάρτητα τί θα έχει κάνει μέχρι τότε η κυβέρνηση ή τί ζητάει ο σύριζα. Οι προτάσεις του Σύριζα κινούνται στην πάγεια αριστερίστικη γραμμή της αντιπαράθεσης με την "πλουτοκρατία" και το κεφάλαιο, των μαζικών επανεθνικοποιήσεων, της κατάργησης του συμφώνου σταθερότητας και (στις ακραίες της μορφές) της εξόδου από την ευρωζώνη. Θεωρώ ότι δεν μιλούν με όρους ΔΝΤ, χρεωκοπίας ή ευρωπαϊκής στήριξης και καμία στρατηγική δεινότητα δεν διαθέτουν... Ζουν στο δικό τους κόσμο...

Alexis είπε...

Δε νομίζω οτι το ΔΝΤ μπορεί να απολύσει δημόσιους υπαλλήλους. Παραβιάζει το σύνταγμα της χώρας.

Stel είπε...

το ΔΝΤ θα ζητήσει από την κυβέρνηση να διώξει δημοσίους υπαλλήλους ως αντάλλαγμα της οικονομικής στήριξης, δεν θα το κάνει το ίδιο. ήδη ο πάγκαλος με τις δηλώσεις περί "οργανικής θέσης" που αν πάψει να υφίσταται καταργείται η αντίστοιχη μονιμότητα, έχει προετοιμάσει το κλίμα...