Ευτελισμός και ευθύνες του Αντώνη Καρακούση (στο ΒΗΜΑ)
Η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα δεν έχει προηγούμενο.
Ισως να ζει τις χειρότερες στιγμές της στα μεταπολιτευτικά χρόνια.
Το χθεσινό θρίλερ των Βρυξελλών, τα παζάρια στο Παρίσι και στο Βερολίνο, οι αμφισβητήσεις των εταίρων, τα πρωτοσέλιδα του ξένου Τύπου, η πρωτοφανής πίεση των αγορών, οι μακρές σιωπές και οι αγωνιώδεις αναμονές της ηγεσίας φανερώνουν μια χώρα σε κρίση, μια χώρα αδύναμη, που μπορεί να προσπαθεί και να παλεύει, αλλά φέρει τέτοιο βάρος που δεν μπορεί να κάνει βήμα.
Είναι το απόθεμα της αναξιοπιστίας τόσο μεγάλο και η καχυποψία των ξένων τόσο ισχυρή, που ό,τι και αν λέμε σχεδόν αγνοείται, δεν πείθει και ως εκ τούτου δεν λαμβάνεται υπ΄ όψιν.
Η κυβέρνηση Καραμανλή προκάλεσε απίστευτη ζημιά στη χώρα, που μόλις τώρα αποτιμάται και γίνεται αντιληπτή από τους πολίτες.
Αμέριμνη και αφρόντιστη όπως ήταν, διέλυσε τα πάντα και άφησε πίσω της πραγματικά συντρίμμια. Μπούκωσε το κράτος με φίλους και γνωστούς, το δημόσιο χρήμα σκόρπισε σκανδαλωδώς δώθε κείθε, τη διοίκηση αποτελείωσε, τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό κατέλυσε, τους κοινοτικούς πόρους διαμοίρασε όπως να ΄ναι και, το χειρότερο, κορόιδεψε συστηματικά και οργανωμένα τους εταίρους μας στην Ευρώπη.
Επισήμως πουλούσε ηθική και δημοσιονομική αυστηρότητα ο κ. Καραμανλής και ανεπισήμως η κυβέρνησή του συμμετείχε σε πάρτι οργιώδους και αδιαφανούς σπατάλης.
Στην Ευρώπη ξέρουν πια ότι οι αγροτικές επιδοτήσεις στηρίζονταν σε αμφισβητούμενα στοιχεία, όπως γνωρίζουν ότι ολόκληρο το κοινοτικό πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης ήταν «μαϊμού». Ακόμη, έχουν αντιληφθεί ότι οι λογαριασμοί μας εδώ και χρόνια ήταν ψεύτικοι, παραπλανητικοί.
Απ΄ αυτή τη γνώση πηγάζει η σημερινή δυστοκία, η επιφύλαξη και οι εξευτελιστικοί όροι που ζητούνται για την παροχή της όποιας βοήθειας.
Η εγκατάσταση ευρωπαίου τοποτηρητή στην Αθήνα, το καθεστώς ευρωπαϊκού οικονομικού ελέγχου που έτσι κι αλλιώς θα επιβληθεί, όλα αυτά τα απολύτως διαβρωτικά της εθνικής ανεξαρτησίας μέτρα δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητα, χωρίς συνέπειες, έστω χωρίς καταλογισμό ευθυνών, και κυρίως χωρίς δίδαγμα για την πολιτική και την κοινωνία.
Ας γίνει επιτέλους μάθημα το πάθημα της προηγούμενης περιόδου. Και ας μπει ένα τέλος σε καθεστώτα αδιαφανή και σε σχήματα ατελή, που όπως απεδείχθη δεν σεβάστηκαν τίποτε, ούτε τη χώρα ούτε τον λαό της.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=6&artid=314749&dt=11/02/2010
2 σχόλια:
ENA MONO
ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ
ΓΑΜ
http://paul.kedrosky.com/archives/2010/02/greece_our_debt.html
Δημοσίευση σχολίου