9 Ιουν 2010

Από το μπλάνκο στο φούμο: ένας σύντομος δρόμος

* Προ 10ημέρου και με αφορμή τις αποκαλύψεις Μαντέλη πίστεψα πλέον ότι τα υγιή στοιχεία του πολιτικού συστήματος θα έκαναν ότι μπορούσαν για να σώσουν την τιμή και αξιοπιστία τους και να αποδείξουν ότι δεν είναι «όλοι κλέφτες». Η συνέχεια των εξεταστικών με διέψευσε. Από τη μία σιωπή και από την άλλη, οι Βαλυράκηδες, τα συντροφικά αλληλομαχαιρώματα, οι μισές αποκαλύψεις, τα διαφορετικά πορίσματα και τώρα ένα blanco… Πόσο πιο χαμηλά; (stel)

Από το μπλάνκο στο φούμο: ένας σύντομος δρόμος του Φοίβου Καρζή (στην ιστοσελίδα http://www.freecity.gr/ )


Tη χθεσινή μέρα, τα κόμματα θα την πληρώσουν άσχημα. Γιατί όταν φτιάχτηκαν οι εξεταστικές, ο πήχυς των προσδοκιών ήταν στο πάτωμα. Άλλη μια συμπαιγνία, πίστευαν όλοι. Μετά το πράγμα πήρε άλλη τροπή. Πολλοί πίστεψαν πως, κοίτα να δεις, κάτι πάει να αλλάξει. Μάθαμε πράγματα, πιέστηκαν άνθρωποι, άνοιξαν στόματα. Δεν είναι όλα ελεγχόμενα. Ο πήχυς ανέβηκε. Και χτες οι κοινοβουλευτικοί που έχουν αναλάβει τις έρευνες έκαναν δύο προσπάθειες και πέρασαν από κάτω και στις δύο.


Πρώτον, Βατοπέδι. Όλοι ήξεραν πως για ένα τέτοιας δημοσιότητας σκάνδαλο, που συνέτριψε μια κυβέρνηση και βύθισε ένα μέρος από την αφρόκρεμα της πολιτικής ελίτ στην ανυποληψία, τερματίζοντας άδοξα σταδιοδρομίες και φιλοδοξίες, γκρεμίζοντας στο τέλος έναν Πρωθυπουργό (πριν καν μάθουμε γιατί θα έπρεπε από καιρό να έχει φύγει), για ένα τέτοιο σκάνδαλο λοιπόν καλό θα ήταν να μην ζήσουμε το αναμενόμενο χάπι έντ: ο καθείς και το πόρισμά του κι όλα μαζί κάτω από το χαλί.


Οι πολίτες ξέρουν την κοινή λογική. Το Βατοπέδι είναι σχεδόν κατ'αποκλειστικότητα γαλάζιο σκάνδαλο επειδή εκτυλίχθηκε επί Ν.Δ. Η Ζήμενς είναι κυρίως πράσινο σκάνδαλο για τον προφανή λόγο ότι οι περισσότερες λαδο-συμβάσεις υπογράφτηκαν τα πολλά χρόνια της διακυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ. Αλλά η προσωποποίηση ευθυνών είναι διαφορετική υπόθεση. Και περίμεναν λίγη περισσότερη γενναιότητα από όλους – συμπεριλαμβανομένων των πρωταγωνιστών.


Μερικές φορές χάνει κανείς τα λόγια του. Πώς να ερμηνεύσει, ας πούμε, ότι η Ν.Δ. πρότεινε στα σοβαρά ότι ποινική ευθύνη δεν πρέπει να διερευνηθεί για κανέναν, μα για κανέναν υπουργό της. Αντιθέτως, ότι το σκάνδαλο το έκανε ο... Παπακωνσταντίνου, που ανέλαβε τον Οκτώβρη. Το καλοκαίρι του 2008 δεν το ζήσαμε ποτέ. Και έτσι πιστεύει ένα κόμμα που για το Βατοπέδι προπάντων έχασε με δέκα μονάδες ότι μπορεί να ανασυγκροτηθεί.


Και μετά ήρθε η Ζήμενς. Πήγε ο κ. Καπελλέρης του ΣΔΟΕ να καταθέσει για τις έρευνές του. Πρώτα από όλα, και για λόγους αρχής, δεν είναι ωραία εικόνα επικεφαλής του ΣΔΟΕ να είναι ένα ενεργό πολιτικό στέλεχος της κυβέρνησης γιατί δημιουργεί την υπόνοια ότι μπορεί μέσα από ένα ισχυρότατο διοικητικό όργανο να παίζονται πολιτικά παιχνίδια. Αλλά κυρίως είναι τα όσα απίθανα, στα όρια της αστειότητας, τους είπε – χωρίς να σηκωθούν και τα πλακάκια.


Οι μίζες που βρήκε ήταν ένας κατάλογος από επαγγελματικά δώρα. Έστω κι αυτά. Εντόπισε Άκη και Κυριάκο Μητσοτάκη να έχουν πάρει ηλεκτρικές συσκευές. Δεν χρειαζόταν ΣΔΟΕ. Το ξέραμε καιρό από τις εφημερίδες. Και στο τέλος ειπώθηκε το καταπληκτικό ότι των άλλων τα ονόματα είχαν σβηστεί με μπλάνκo! Το κατέθεσε στα σοβαρά ο επικεφαλής των ειδικών φορολογικών ελέγχων, με εισαγγελικές αρμοδιότητες, στη Βουλή – και τον άκουσαν χαρούμενοι χωρίς να κάνουν κιχ.


Προ ημερών το ΣΔΟΕ ανακοινώθηκε ότι θα έχει την αμέριστη συνδρομή του κ. Χρυσοχοϊδη, των Ράμπο του και της ΕΥΠ στην καταδίωξη των φοροφυγάδων. Αν δεν έχει την τεχνολογία να διαβάσει κάτω από ένα στρώμα μπλάνκο, οι φοροφυγάδες μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι. Αρκεί, βέβαια, να έχουν κι αυτοί εξασφαλίσει ότι η Βουλή θα είναι διατεθειμένη να υποστεί μια μικρή δόση αυτοεξευτελισμού, παρά να διακινδυνεύσει να δει τα ονόματα.


http://bit.ly/bfWwv8

Δεν υπάρχουν σχόλια: