30 Ιουν 2010

Ο έγκυρος «Guardian»

* Δεν θα ισχυριστώ ότι η Ελλάδα είναι στόχος διεθνών συμφερόντων που θέλουν να πλήξουν την εθνική μας κυριαρχία, αλλά όταν έγκυρα και αξιόπιστα υποτίθεται διεθνή έντυπα παραποιούν την πραγματικότητα κατά τέτοιο τρόπο, καταλαβαίνει κανείς ότι η συζήτηση όσον αφορά στην οικονομία της χώρας έχει επικίνδυνα ξεφύγει... (stel)

Ο έγκυρος «Guardian» του Γιάννη Παντελάκη (στην Ελευθεροτυπία)


Το πρωτοσέλιδο του «Guardian» της περασμένης Παρασκευής φιλοξενούσε μια φωτογραφία από το λιμάνι της Μυκόνου και έγραφε πως η Ελλάδα πουλάει τα νησιά της για να ξεπληρώσει το δημόσιο χρέος της.


Τις ίδιες ώρες που κυκλοφορούσε η βρετανική εφημερίδα, ο πρωθυπουργός απαντούσε σε ερώτηση στη Βουλή και διαβεβαίωνε πως δεν πρόκεται να πουληθεί κανένα νησί, ούτε η... Ακρόπολη, όπως έσπευσαν κάποια άλλα μεγάλα έντυπα του εξωτερικού να δημοσιεύσουν λίγες εβδομάδες πριν. Το ρεπορτάζ τού υποτίθεται έγκυρου «Guardian» παρέπεμπε σε πώληση ελληνικών νησιών, γεγονός πραγματικό, μόνο που η πώληση που επικαλούνταν δεν αφορούσε νησιά που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλά σε ιδιώτες. Και ως γνωστόν, αν ένας ιδιώτης πουλήσει ένα νησί που του ανήκει, το αντίτιμο θα οδηγηθεί στον τραπεζικό του λογαριασμό και όχι σ' εκείνον του δημόσιου λογιστηρίου. Με άλλα λόγια, η δήθεν έγκυρη εφημερίδα με εκατομμύρια αναγνώστες, παραποίησε την αλήθεια και παραπληροφόρησε όσους την ξεφύλλισαν ή ακόμα είδαν την εντυπωσιακή «είδηση» της πρώτης σελίδας. Αν η συνήθως έγκυρη βρετανική εφημερίδα δημοσιοποιεί τέτοιου είδους «ειδήσεις», καταλαβαίνει κάποιος τη σοβαρότητα άλλων, συνήθως λαϊκίστικων εντύπων ευρωπαϊκών χωρών, τα οποία επιτίθενται στη χώρα μας με σφοδρότητα εδώ και αρκετούς μήνες. Η κυβέρνηση, μέσω του εκπροσώπου της, έστειλε οργισμένη απάντηση στην εφημερίδα, η οποία αν δεν δημοσιεύτηκε ήδη, προφανώς θα δημοσιευτεί τις επόμενες ημέρες, ωστόσο όσοι είδαν μόνο εκείνο το πρωτοσέλιδο θα έμειναν με λάθος εντύπωση. Αξιοσημείωτο το περιστατικό και για την αξιοπιστία μεγάλων εντύπων και για την αδυναμία της χώρας σε επικοινωνιακό επίπεδο...


http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=28/06/2010&s=akrovatwntas

Δεν υπάρχουν σχόλια: